Τρίτη 5 Απριλίου 2016

"Εφιάλτες" - Άρτεμις Βελούδου-Αποκότου



 Η Άρτεμις Βελούδου-Αποκότου, λίγο πριν την κυκλοφορία του τρίτου βιβλίου της από τη σειρά "Εφιάλτες" στις εκδόσεις iWrite μας μίλησε για την τριλογία της, τους ήρωες της, και τα σχέδια της για το μέλλον!


Μίλησε μας λίγο για τα δύο βιβλία από την τριλογία «Εφιάλτες» που έχουν ήδη κυκλοφορήσει. Είναι δύο βιβλία με πολύ μυστήριο, μύθους, θρύλους, και σίγουρα συνδέεις πολύ ενδιαφέροντα πράγματα μεταξύ τους!

Η ιστορία των «Εφιαλτών» είναι μία, ενιαία και χωρίζεται στην ουσία σε τρία μέρη. Πρόκειται για ένα μεταφυσικό/ψυχολογικό θρίλερ με στοιχεία τρόμου, που εκτυλίσσεται στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Καλιφόρνια. Ερέθισμα για την πλοκή ήταν ο κέλτικος θρύλος της «Κοντέσας Κατλίν Ο’ Σι» κι ένας αντισυμβατικός πρωταγωνιστής, ο Ρέιμοντ. Αφορά μια κατάρα που κυνηγάει τις γυναίκες μιας γραμμής αίματος, στην οποία ανήκει και η πρωταγωνίστρια των «Εφιαλτών», Ονόρα. Στο πρώτο μέρος, «Συμβόλαιο Ψυχής» γνωρίζουμε τον Ρέιμοντ ο οποίος, κυνηγημένος από δικούς του δαίμονες καταλήγει στο Ντάνγουιτς, όπου ζει και η Ονόρα. Αφότου τη γνωρίζει μπλέκονται μαζί σε μια μεταφυσική περιπέτεια, με άυλους αλλά επιβλαβείς κινδύνους, με απρόσμενους συμμάχους στο πλευρό τους και εφιάλτες που ζωντανεύουν μέσα από την ομίχλη. Περιπέτεια η οποία ξεδιπλώνεται τόσο στο πρώτο βιβλίο όσο και στο δεύτερο, την «Ψευδαίσθηση». Προορισμός του δύσβατου δρόμου που ακολουθούν, άλλοτε μαζί και άλλοτε χώρια, είναι η λύτρωση από την κατάρα.

Το τρίτο και τελευταίο βιβλίο θα κυκλοφορήσει τώρα την Άνοιξη. Τι να περιμένουμε από αυτό; Πόσο θα αλλάξει όσα πιστεύουμε έχοντας διαβάσει τα δύο πρώτα βιβλία της σειράς;

Στην «Αποδέσμευση» έχουν πλέον δεθεί όλα τα προαναφερθέντα στοιχεία και οδεύουμε με ταχύ βήμα στην κορύφωση και τη... λύση(;). Γενικά, το κάθε μέρος της τριλογίας ως τώρα λειτουργούσε σαν παραμορφωτικός καθρέφτης. Τίποτε δεν είναι δεδομένο, ενώ και η παραμικρή λεπτομέρεια έχει τεράστια σημασία όσον αφορά στην αλήθεια του ειδώλου από την άλλη πλευρά αυτού του καθρέφτη. Ακόμη και οι πλάνες καθαυτές παίζουν ρόλο στην εξέλιξη της πλοκής. Στο τρίτο βιβλίο καταρρίπτονται όλες οι ψευδαισθήσεις που πλάνευαν ως τώρα χαρακτήρες και αναγνώστες, απογυμνώνοντας πολλές, σκληρές αλήθειες και ίσως έναν δρόμο για τη λύση του συμβολαίου ψυχής που προκάλεσε την κατάρα.

Η σειρά αυτή τελείωσε; Θεωρείς δηλαδή πως ολοκληρώθηκε ή υπάρχει ανοιχτό το ενδεχόμενο να επανέλθεις κάποια στιγμή σε αυτούς τους ήρωες;

Θα το διατυπώσω ως εξής, αφήνοντας μια ασφαλιστική δικλείδα: η ιστορία του Ρέιμοντ και της Ονόρα όντως τελειώνει οριστικά με την «Αποδέσμευση». Μέσα στο έργο όμως υπάρχουν πολλοί, ενδιαφέροντες χαρακτήρες τους οποίους αγάπησα εξίσου. Όσο κι αν κατάφερα να τους αναπτύξω, μέσα στα στενά πλαίσια μιας πρωτοπρόσωπης αφήγησης, θα ήθελα να τους γνωρίσω κι εγώ καλύτερα. Δεν είναι στα άμεσα σχέδια μου, όχι. Αλλά μου αρέσει να σκέφτομαι ότι υπάρχει ένα εισιτήριο επιστροφής στον κόσμο των «Εφιαλτών», αν θελήσω ποτέ να τον επισκεφτώ ξανά.

Πόσα χρόνια έκανες να ολοκληρώσεις τους «Εφιάλτες»; Και πόσο δύσκολο ή εύκολο είναι να αφήσεις τους ήρωες σου καθώς η ιστορία φτάνει στο τέλος της;

Είχα ξεκινήσει να γράφω τον Ιανουάριο του ’09, αλλά σοβαρά το έπιασα τον Σεπτέμβριο του ’10. Συνολικά η τριλογία γράφτηκε σε πέντε χρόνια, μαζί με την έρευνα που χρειάστηκε, τις περιόδους επιμέλειας και έκδοσης του κάθε μέρους. Θα έχω πάντα μεγάλη αδυναμία στους «Εφιάλτες», ακριβώς επειδή για πρώτο έργο, ήταν μεγάλο εγχείρημα. Τίποτε δεν θα το αλλάξει αυτό, ποτέ. Από την άλλη πλευρά, η διάρκεια που ασχολούμαι μαζί τους είναι τόσο μεγάλη, που το κλείσιμο του κύκλου με ανακουφίζει περισσότερο απ’ όσο με πληγώνει. Η αλήθεια είναι πως με τρομάζει λίγο το ότι δεν θα γράφω πια δια στόματος Ρέιμοντ, ήρθε η ώρα όμως να αφήσω τους ήρωες αυτούς πίσω μου, έχοντας χαρίσει ένα σωστό –θέλω να πιστεύω- τέλος στην ιστορία τους.

Νιώθεις έτοιμη να προχωρήσεις γράφοντας κάτι νέο ή είναι νωρίς ακόμα να συζητάμε κάτι τέτοιο; Και αν ναι, θα ήθελες να παραμείνεις στην ίδια θεματική ή να γράψεις κάτι εντελώς διαφορετικό;

Αυτή τη στιγμή όχι, διότι ουσιαστικά ακόμη ασχολούμαι με την τριλογία αυτή. Πιστεύω πως μόλις κυκλοφορήσει και παρουσιαστεί το τρίτο μέρος, θα επέλθει και η δική μου... αποδέσμευση. Συγκεκριμένη ιδέα δεν υπάρχει ακόμη, ήδη όμως νιώθω μια ακατανίκητη επιθυμία για περισσότερο σκοτεινά μονοπάτια. Έχω λοιπόν το προαίσθημα πως το επόμενο βιβλίο θα είναι αυτοτελές και θ’ ανήκει στη θεματική του καθαρού τρόμου.  

Ευχόμαστε καλή επιτυχία στους πολυαγαπημένους μας "Εφιάλτες" και ανυπομονούμε για τα επόμενα!