Δευτέρα 13 Ιουνίου 2016

"Τα βατράχια" - Δημήτρης Σίμος



To αστυνομικό μυθιστόρημα «Τα βατράχια» είναι το πρώτο σου; Μπορείς να μας πεις δυο λόγια για αυτό;

Είναι το πρώτο μου αστυνομικό έργο. «Τα Βατράχια»,  αποτελούν ένα αστυνομικό μυθιστόρημα με επιρροές από την σχολή του Γαλλικού νουάρ. Πραγματεύεται την ιστορία δολοφονίας ενός κοριτσιού 14 χρονών στην περιοχή της Χαλκίδας  και τις συναισθηματικές επιπλοκές που προκαλεί στον πυρήνα της οικογένειας καθώς και έξω από αυτόν. Ο πρωταγωνιστής, αστυνόμος Καπετάνος καλείται να λύσει ένα έγκλημα το οποίο θα τον βυθίσει ακόμα περισσότερο στην άβυσσο των παρελθοντικών του φαντασμάτων. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν δυο ιστορίες, καθώς στο τέλος κάθε κεφαλαίου παρεμβάλλεται μια ιστορία από την δεκαετία του 80 περιγράφοντας  τα δύσκολα χρόνια δυο μικρών αδελφών. Όπως λέει και το οπισθόφυλλο: Δυο ιστορίες, ένα τέλος!!!      

Πόσο καιρό σου πήρε μέχρι να το ολοκληρώσεις και πώς προέκυψε η ιδέα για το συγκεκριμένο βιβλίο;

Η πρώτη γραφή, μου πήρε 3 μήνες και άλλους 9 μήνες η επιμέλεια. Συνολικά ένας χρόνος. Το αστυνομικό είναι ένα δύσκολο είδος, απαιτεί έρευνα, απόλυτη ρεαλιστικότητα, γνώση αστυνομικής μεθοδολογίας που χρησιμοποιείται  στην περίπτωση ενός φόνου, ιατροδικαστικές και ψυχολογικές προσεγγίσεις , επιμονή στην λεπτομέρεια, αρκεί μια μικρή αδυναμία, μια απροσεξία του συγγραφέα που θα ‘’πετάξει’’ τον αναγνώστη εκτός κλίματος!!!
Η ιδέα προέκυψε  από ένα απόφθεγμα:

"Η ζωή ενός ανθρώπου καθορίζεται από αυτά που του συμβαίνουν στην ηλικία ανάμεσα οκτώ και δώδεκα χρονών" Ζωρζ Σιμενόν (1903-1989 , Βέλγος συγγραφέας)

Ο κεντρικός ήρωας της ιστορίας σου είναι ο αστυνόμος; Ταυτίζεσαι μαζί του;
Έχει κοινά στοιχεία με τον δικό σου χαρακτήρα;

Η δολοφονία ενός κοριτσιού 14 χρονών δημιουργεί μια απόλυτη βαριά ατμόσφαιρα σε όλη την διάρκεια του έργου . Ευτυχώς,  που ο αστυνόμος Καπετάνος διαθέτει μια ισχυρή δόση αυτοσαρκασμού και ‘’χαλάει’’ την αίσθηση της μουντάδας που φέρνει το όλο κείμενο. Σε αυτό το σημείο, θα έλεγα πως δεν θα είχα πρόβλημα , να έπινα μια μπύρα μαζί του… 

Σαν αναγνώστης προτιμάς περισσότερο τα αστυνομικά βιβλία ή κάποιο άλλο είδος;

Προτιμώ τα αστυνομικά , αλλά διαβάζω όλα τα είδη. Ένα καλό βιβλίο πρέπει να διαβαστεί σε όποια κατηγορία και αν ανήκει.

Ετοιμάζεις κάτι νέο αυτή την περίοδο; Το επόμενο έργο σου θα ανήκει και πάλι στον χώρο του αστυνομικού μυθιστορήματος;

 Έχω ξεκινήσει έρευνα για το δεύτερο αστυνομικό μυθιστόρημα με πρωταγωνιστή τον ίδιο ήρωα. Ο αστυνόμος Καπετάνος θα εμπλακεί σε νέες περιπέτειες.