Τρίτη 21 Ιουνίου 2016

Αλεξάνδρα Π. Δογκάκη - συνέντευξη

Γράφεις ποίηση από πολύ νεαρή ηλικία. Πώς προέκυψε αυτό; Ήταν μια ανάγκη για σένα ή ξεκίνησε περισσότερο σαν χόμπι;

Η ποίηση είναι μια έμφυτη ανάγκη της ανθρώπινης ζωής. Ο ποιητής χρείαζεται την ποίηση, δεν μπορεί να ζήσει χωρίς αυτήν, είναι η τροφή του. Γράφω από παιδί. Μου βγήκε φυσικά, αυθόρμητα.
Τα πρώτα μου ποιήματα δημοσιεύτηκαν στο τοπικό περιοδικό « Η Βουλιαγμένη μας» όταν πήγαινα ακόμα δημοτικό.

Πόσο χρόνο σου πήρε να ολοκληρώσεις την  πιο πρόσφατη ποιητική σου συλλογή;

Κάποια ποιήματα τα είχα γράψει από πριν, κάποια άλλα τα έγραψα φέτος. Γράφω μόνο όταν αισθάνομαι την ανάγκη να γράψω, δίχως να σκέφτομαι αν τα ποιήματα αυτά θα εκδοθούν μελλοντικά ή όχι.

Τα ποιήματα που γράφεις τα δουλεύεις περισσότερο στο χαρτί ή στο μυαλό σου; Και πόση δουλειά θέλει ένα ποίημα για να πάρει την τελική του μορφή;

Η ποίηση είναι μια αυθόρμητη διαδικασία, δεν προσχεδιάζεται. Γράφω πάντα κάτι στο χαρτί και σπάνια το ξανακοιτάω. Αν δε μου αρέσει το αποτέλεσμα, αν αισθάνομαι ότι δεν έχει κάτι να δώσει, το σκίζω, το πετάω. Μόνο αν γράψω κάτι πολύ παρορμητικά θα το τροποποιήσω λιγάκι άλλα  και πάλι δε θα ασχοληθώ ιδιαίτερα, δε θέλω να χαθεί η ομορφιά της παρόρμησης.

Πιστεύεις ότι η ποίηση επηρεάζεται από την τρέχουσα κοινωνικοπολιτική πραγματικότητα; Και αν ναι, πώς;
Οπωσδήποτε. Και επηρεάζεται και -κατά κάποιο τρόπο- την επηρεάζει. Το ποίημα πάντα απευθύνεται σε κάποιον και υπάρχει πάντα μια αλληλεπίδραση ανάμεσα στον ποιητή και τον αναγνώστη. Και οι δυο είναι μέλη μιας κοινωνίας η οποία πολλές φορές τους πληγώνει, τους εξαντλεί, τους απογοητεύει. Ακόμα και σε μια ποίηση κατεξοχήν ερωτική διαφαίνεται μια κάποια  κοινωνική διάσταση. Η πολιτικοποιημένη ποίηση είναι άλλο πράγμα

Τι θα συμβούλευες έναν νέο άνθρωπο που ξεκινά τώρα να γράφει τα πρώτα του ποιήματα; Υπάρχει κάτι που μπορεί να κάνει για να γίνει καλύτερος και να εξελιχθεί;


Δε ξέρω αν  είμαι σε θέση να δώσω κάποια συμβουλή. Πιστεύω ότι πρέπει να γράφουμε, όσο μπορούμε να γράφουμε και σιγά σιγά θα ανακαλύψουμε τι είναι αυτό που θέλουμε να πούμε.

Η ποιητική συλλογή της Αλεξάνδρας Π. Δογκάκη κυκλοφορεί από τη Phonographic Society Books και μπορείτε να τη βρείτε ΕΔΩ.