Πέμπτη 2 Ιουνίου 2016

"Ποιήματα" - Βάγια Ριζηνού



Η ποιητική συλλογή σου με τίτλο «Ποιήματα» κυκλοφόρησε το 2009. Ήταν η πρώτη σου; Μίλησε μας λίγο για τη συλλογή αλλά και τον πολύ ιδιαίτερο τίτλο της!

Ναι,  είναι η πρώτη μου ποιητική συλλογή.
Τα ποιήματα που περιέχονται σε αυτή έχουν γραφεί σε διαφορετικές χρονικές περιόδους της ζωής μου.
Ορισμένα από αυτά έχουν δημιουργηθεί όταν ήμουν σε μικρή ακόμη ηλικία.
Θα μπορούσα να χαρακτηρίσω τη συλλογή αυτή συλλεκτική.
Η θεματολογία της βασίζεται κυρίως στο ανθρωπιστικό και ερωτικό στοιχείο με σημείο αναφοράς το σύμπαν.
Όσον αφορά τον τίτλο, δεν είναι ακριβώς τίτλος. Δεν ήθελα να περιγράψω το βιβλίο με έναν συγκεκριμένο χαρακτηρισμό διότι το κάθε ποίημα αυτού έχει τη δική του μοναδική φιλοσοφία και λειτουργεί ανεξάρτητα.


Επέλεξες την αυτοέκδοση για αυτό σου το βιβλίο. Θα το πρότεινες σε νέους συγγραφείς να...πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και να φτιάξουν και εκείνοι το βιβλίο τους μόνοι τους, όπως ακριβώς το έχουν ονειρευτεί;

Οι περισσότεροι  ''μεγάλοι" εκδοτικοί οίκοι στη χώρα μας κυρίως τα τελευταία χρόνια είναι πολύ δύσκολο, έως ακατόρθωτο δυστυχώς, να αναδείξουν και να υποστηρίξουν ''νέους'' συγγραφείς, διότι θεωρώ είναι υποκινούμενοι από άλλου είδους συμφέροντα. Ευτυχώς όμως συνεχίζουν να δημιουργούνται νέες εκδοτικές στέγες, όπως η δική σας, που κάνουν προσπάθειες να βοηθήσουν νέους δημιουργούς και που θέλουν να διατηρήσουν τις καθολικές αξίες των ποιοτικών βιβλίων.
Γι΄ αυτό προτρέπω και άλλους νέους συγγραφείς δεδομένων των συνθηκών να μην απογοητεύονται και να πάρουν όπως πολύ σωστά το είπες, την κατάσταση στα χέρια τους. Να φροντίσουν οι ίδιοι να πάρει μορφή το δημιούργημά τους και το όνειρό τους και να απευθύνονται σε εκδοτικούς οίκους που ενδιαφέρονται πραγματικά και που θα μπορέσουν μαζί να κάνουν το καλύτερο δυνατό για το βιβλίο τους.

Πιστεύεις ότι μερικά χρόνια μετά από τα «Ποιήματα» με την κρίση να βαθαίνει όλο και περισσότερο στην χώρα μας, η ποίηση αλλάζει; Η θεματολογία της δηλαδή, συνολικά, επηρεάζεται;

Η θεματολογία της ποίησης αλλά και όλων των άλλων τεχνών σίγουρα επηρεάζεται και πρέπει να επηρεάζεται, ώστε να αφυπνίζει, να προτρέπει  και να ανυψώνει το πνεύμα και την ψυχή των ανθρώπων, αναλόγως βέβαια και με το τι θέλει να εκφράσει ο κάθε καλλιτέχνης. Η ποίηση πιστεύω όμως είναι μία τέχνη η οποία ξεφεύγει από κάθε είδους όρια και με αυτό εννοώ πως δεν την δημιουργείς εσύ αλλά έρχεται και σε βρίσκει εκείνη και ο κάθε ποιητής απλά της δίνει μορφή. Ξέρω πως ακούγεται περίεργο αλλά είναι ο μοναδικός τρόπος που μπορώ να εκφράσω το πώς αντιλαμβάνομαι αυτή την τέχνη.

Εκτός από ποίηση γράφεις και πεζά κείμενα, σωστά; Τι από τα δυο σε εκφράζει περισσότερο; Και γιατί;

Σωστά! Ανάλογα με το πώς έχει την ανάγκη να εκφραστεί η ψυχή και το πνεύμα μου την εκάστοτε στιγμή. Γι΄αυτό δεν περιορίζομαι μόνο σε ένα συγκεκριμένο είδος γραφής.
Μέσω της ποίησης όμως εκφράζομαι καλύτερα, είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι του εαυτού μου, της οφείλω πολλα!

Αυτή την περίοδο γράφεις κάτι;

Ετοιμάζω την επόμενη ποιητική μου συλλογή με χαρακτήρα πιο βιωματικό.

Σε ευχαριστούμε πάρα πάρα πολύ και ανυπομονούμε για τη νέα σου δουλειά!

Ευχαριστώ πολύ!